Het meedoen aan een loterij is niet alleen goed voor je portemonnee, maar kan ook goed zijn voor de rest van de wereld. In Nederland zijn er heel wat loterijen die goede doelen steunen. Dat is logisch, want een loterij mag wettelijk gezien niet commercieel winstgevend zijn. Dus moeten loterijen een flink deel van de inkomsten steken in bijvoorbeeld goede doelen en andere liefdadigheidsinstellingen.
Hoewel je meedoet aan een loterij en indirect geld geeft aan goed doel, kun je dit niet aftrekken van de giftbelasting. Dat komt doordat geregistreerde goede doelen zelf ook geen belasting hoeven af te dragen. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoeveel geld er nu echt naar een goed doel gaat? En hoe regelen loterijen eigenlijk dat het geld echt bij het goede doel terechtkomt?
Minder naar goede doelen
Begin 2014 maakten loterijen zelfs nog bekend minder geld aan goede doelen te willen geven. Zij willen het bedrag met een vijfde van het totale bedrag verlagen. Voornamelijk de Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en de VriendenLoterij willen minder geld geven aan goede doelen.
Elke loterij moet verplicht geld geven aan liefdadigheid, zoals bijvoorbeeld een goed doel. De Postcode Loterij geeft meestal geld aan goede doelen die te maken hebben met mens en natuur, terwijl de BankGiro Loterij juist meer geld uitgeeft aan cultuur.
In totaal geven loterijen ongeveer 450 miljoen euro per jaar uit aan goede doelen.
Naar het goede doel
Op dit moment dragen loterijen ongeveer de helft van hun inkomsten uit aan goede doelen. De overige 30 procent gaat terug naar de prijzenpot, de andere 20 procent gaat terug naar de kosten van de loterij. Dit betekent dat loterijen in de praktijk dus geen commerciƫle winst kunnen maken.
Loterijen willen dat zij de komende jaren minder hoeven uit te geven aan goede doelen. Zo willen zij ongeveer 40 procent nog uitgeven aan het goede doel. De inhoud van de prijzenpot moet stijgen naar 40 procent, zo was het voornemen.
Meer geld
Ondanks dat loterijen in de toekomst dus minder geld uit willen geven aan goede doelen, betekent dit niet dat goede doelen hieronder te lijden krijgen. Meestal als loterijen een groter geldbedrag weggeven als prijs, kopen meer mensen loten. Daarmee is de opbrengst van de loterij hoger, waardoor er dus uiteindelijk weer meer geld naar de loterij gaat.
Sombere toekomst
Maar de goede doelen gaan toch een sombere toekomst tegemoet. Het kabinet Rutte-II is namelijk bezig met een nieuwe wet die online gokken moet toestaan. Daarom krijgen goededoelenloterijen concurrentie van online loterijen. Daardoor worden er uiteindelijk weer minder loten verkocht, waardoor er dus ook minder geld naar de goede doelen gaat. De goede doelen kijken nu naar andere manieren om geld binnen te halen, bijvoorbeeld via mobiel doneren.