
Wie een prijs wint, moet waarschijnlijk kansspelbelasting betalen. Loterijen.com schrijft voorzichtig ‘waarschijnlijk’, want het hangt af van hoe hoog het prijzengeld is.
Win je een prijs die meer waard is dan 454 euro? Dan betaal je kansspelbelasting. Het tarief daarvoor is 29 procent van de waarde van de prijs. De belasting wordt ingehouden op de prijs.
Alleen op prijzengeld?
Veel mensen denken dat je alleen kansspelbelasting hoeft te betalen als je een geldprijs wint. Dat klopt niet. Onder de belasting vallen ook materiële prijzen. De overheid schrijft: “Onder een prijs vallen alle zaken waaraan in het economisch verkeer waarde is toe te kennen.”
Stel je voor dat je een dure auto of een reis hebt gewonnen bij een loterij. Ook dan moet je kansspelbelasting betalen. Je betaalt 29 procent van de waarde van de prijs. Als de auto dus nieuw 30.000 euro zou kosten, betaal je 8700 euro aan kansspelbelasting.
Wie betaalt?
De organisator is altijd degene die het prijzengeld inhoudt of uitbetaalt. Dat houdt dus in dat de winnaar nooit achteraf rechtstreeks aan de Belastingdienst betaalt. Als je als winnaar belasting moet betalen, houdt de organisator de belastingdienst in op de prijs. Het kan ook zijn dat de organisator vraagt om de kansspelbelasting eerst rechtstreeks aan de loterij te betalen. Daarna krijgt de winnaar het prijzengeld pas uitgekeerd.
De loterij kan er ook voor kiezen zelf de belasting te betalen. In dat geval krijgt de winnaar de volledige prijs uitgekeerd. De belasting wordt dan dus niet ingehouden op je prijs.
Onschuldig gokken met vrienden
Een beetje gokken met vrienden kan geen kwaad. Vaak organiseren collega’s en vriendenkringen een pooltje rond een belangrijk sportevenement. Ze leggen allemaal een tientje in en de winnaar krijgt de hele inleg. Dat is zo kleinschalig en besloten, dat je daar vaak geen kansspelbelasting over hoeft af te dragen. Voorwaarde is dan wel dat er niet meer dan 454 euro in totaal valt te winnen.
Online meedoen aan een loterij
Win je bij een Nederlandse loterij via internet? Dan betaalt de organisator kansspelbelasting. De winnaar betaalt dus niet. Maar dat zit heel anders als je meedoet met een buitenlands spel.
Dan moet je namelijk belasting betalen over het verschil tussen de gewonnen prijzen en het bedrag dat je hebt ingezet. De speler is helemaal zelf verantwoordelijk om de belasting te betalen. Ook als je niet offline meedoet en wint, moet je zelf aangifte doen.
Aangifte doen
Als je kansspelbelasting moet betalen, kun je dat doen via het Aangiftebiljet Kansspelbelasting. Daarvoor moet je contact opnemen met de Belasting Telefoon. Een medewerker verwerkt dan de aanvraag en stuurt het biljet op. In het geval van online gokken werkt dat ook ongeveer zo. Maar dan moet je de winst van een maand opgeven (als je überhaupt winst over al het online gokken die maand hebt). Al je stortingen mag je natuurlijk van je verdiensten aftrekken voordat je de belastbare winst berekend hebt.