In je eentje meedoen aan een loterij is leuk, maar het kan nog leuker. Tegenwoordig kun je zelfs meedoen met je vrienden, dankzij bijvoorbeeld de Vrienden Loterij. Maar ook op je werk kun je meedoen aan loterijen, door als volledig bedrijf loten te kopen.
Sommige loterijen kunnen zelfs korting geven op loten als je als bedrijf meerdere loten inkoopt. Er zijn ook loterijen zoals de Grote Clubactie die speciaal bedrijven opzoeken om mee te doen aan een loterij.
Speciale regels?
In principe zijn er geen speciale regels als je als bedrijf mee wil doen aan een loterij. Er zijn geen wetten die zeggen dat je als bedrijf niet mee mag doen. Wel moet je er rekening mee houden dat je het kopen van loten bijvoorbeeld niet af mag trekken bij de belasting.
Ook als je meedoet aan een loterij die een goed doel steunt, mag je nog steeds het aanschafbedrag niet als gift aftrekken. Het meedoen aan een loterij ondersteunt het bedrijf niet, dus kun je de aanschafprijs niet wegzetten als investering voor het bedrijf.
Verder kun je het beste afspraken maken. Eén iemand koopt de loten, en je maakt een pot waar de winst in binnenkomt. Daarna verdeel je de winst onder de medewerkers. Dat voorkomt teleurstellingen achteraf.
Eigen loterij
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je bedrijf te promoten door een eigen loterij te beginnen. Voor promotionele loterijen hoef je in principe geen vergunning aan te vragen. Een lokaal bejaardentehuis hoeft dit ook niet. Wel zijn er andere voorwaarden: je moet de deelnemer de kans geven om een prijs te winnen, terwijl je reclame maakt voor je onderneming. De onderneming moet tenminste drie jaar bestaan en de loterij moet bij de gemeente gemeld zijn.
In totaal mag je voor niet meer dan 1550 euro weggeven. Een prijs mag geen hogere waarde hebben dan 400 euro. Als dit wel het geval is, moet je een vergunning aanvragen.
Vergunning aanvragen
Een vergunning moet volgens de Wet op kansspelen aangevraagd worden bij een instantie. Als je voor minder dan 4500 euro als bedrijf aan prijzengeld weggeeft, dan kun je de vergunning aanvragen bij de gemeente. Let wel: ook giften die andere bedrijven schenken als prijs gelden als prijzengeld. Je moet dus de winkelwaarde van alle prijzen bij elkaar optellen!
Geef je meer dan 4500 euro weg? Dan dien je je als bedrijf te melden bij de kansspelautoriteit. Die bekijkt of je bedrijf voldoet aan de voorwaarden, en vervolgens krijg je al dan niet een vergunning.
Kansspelbelasting
Bij het organiseren van een loterij moet je als organisatie kansspelbelasting afdragen. Die belasting is niet zo hoog als het lijkt. Wie tussen de 4500 euro en 45.000 euro aan prijzen weggeeft, hoeft maar 226 euro belasting te betalen.